Интервю на Нора СТОИЧКОВА СОС се проваля и при рутинни ремонти,

...
Интервю на Нора СТОИЧКОВА СОС се проваля и при рутинни ремонти,
Коментари Харесай

Милка Христова: Фандъкова и ГЕРБ нарушават законите

Интервю на Нора СТОИЧКОВА 
" СОС се проваля и при рутинни поправки, в това число при асфалтиране на улици, запълване на дупки и слагане на елементарни тротоарни плочки " > - Г-жо Христова, от месеци се борите да свалите украинското знаме и непознатите държавни знаци от фасадата на Столичната община, само че сякаш не срещате схващане?
- Да, по този начин е. В четвъртък имаше съвещание на общинския съвет и като първа точка беше подложен въпросът, че не е прегледан отчет, импортиран от петима общински съветници, двама от които са от групата на Българска социалистическа партия. Там се желае събаряне на украинското знаме от фасадата на общината, сложено там през април. Този акт бе обжалван от групата ни като нарушаване на интернационалното право и на настоящите у нас закони. Областният шеф почете нашата тъжба и оспори решението на СОС, като го върна за ново разглеждане. Разбира се, каменното болшинство на ГЕРБ, Вътрешна македонска революционна организация и този път подкрепено от мнимата съпротива на Демократична България, още веднъж потвърдиха решението си. Тогава регионалният шеф внесе решението в Административния съд в София. По настоящото законодателство, когато един акт е оспорван, той не влиза в действие - ерго, не може да бъде изпълняван. Само че това не важи за Столичната община. И макар, че в съвета има доста адвокати, които знаят това, те сложиха знамето на Украйна на балкона на общината. 
По същия метод стои въпросът и с слагането на двете табели на така наречен Кучешка градинка в профил до съветското посолство, въпреки че и това решение е обжалвано в Административния съд. 
Нашият отчет по този въпрос отлежава към този момент 2 месеца. Първоначално имаше доста съществени обструкции, по-късно съветът ни прикани да им подсещаме на всяка сесия. Нещо от вида: " Картаген би трябвало да падне! ". След серия от политически, идеологически и лишени от всевъзможен здрав смисъл диспути и правна логичност причини, нашето искане беше отхвърлено. Така знамето на Украйна остава да се вее безусловно нелегално над главите на софиянци. Очакваме към този момент и самата реакция на столичани. Надявам се да получим и заслужено правосъдно решение. Тук не става въпрос за идеология или политически дебелоглав. Тук става въпрос за обикновено съблюдаване на законите. 
- Когато стане въпрос за ръководството на ГЕРБ, с изключение на неспазване на законите, постоянно става въпрос и за безконечните поправки върху ремонтите. Защо Фандъкова реши да вика задгранични експерти да пренаредят паветата пред Народно събрание?
- По времето на ремонта на прословутия ремонт на " Графа ", на площад " Гарибалди " беше сложена черна водна стена - стоеше като гроб в центъра на столицата. Тогава си разреших да разясня, че под този обелиск стои заровена градската хармония на София. Помолих тогава госпожа Фандъкова да завърши с ремонтите за този мандат и да ги остави за тези, които идват след нея.
Това пренареждане на паветата е част от ремонта на Четвърта зона в нашия град на обща стойност 17 млн. лева За страдание, се оказа, че когато има по-специфична активност - да не приказваме, че СОС се проваля и при рутинни поправки, в това число при асфалтиране на улици, запълване на дупки и слагане на елементарни тротоарни плочки, като реденето на жълтите павета, това се оказа висше изкуство, с което българските майстори не могат да се оправят. За следващ път се оказа, че СОС не знае какво прави.
- Но преди по паветата са се движили единствено каруци и по тази причина са издържали...
- Да, това решение не е съобразено с събитието, че в този момент бул. " Цар Освободител " е извънредно претрупан. Та, по този метод, по който редиха в този момент паветата, пътят устоя 24 часа. То и преди този ремонт паветата бяха подредени безобразно. Основната причина е липса на осмислени дейности, съобразени с действителността. Другото е липса на всевъзможен надзор. 
Тази варварска история с чупенето на паветата щеше да остане незнайна, в случай че не беше бдителното око на преминаващ жител, запечатал знаменателния миг на реденето и чупенето на паветата. Законите изискват, когато се работи с материал, който съставлява културно-историческо завещание, да се упражнява непрестанен надзор от хора, които схващат, с цел да не се позволяват сходни безчовечен дейности. Т.е. всевъзможни извинения на Фандъкова са следващият римейк на столичния фолклор.
Нов миг е решението на Фандъкова да вкара интернационален детайл - задгранични специалисти да ни учат по какъв начин да редим жълтите павета. Преди 4 години нашата група подари на госпожа Фандъкова справочник за редене на павета, публикуван 1934 година С най-хубави усеща. Но, за жалост, и тази директива не е влезнала в приложимост. Не са очаквали нашите предшественици, че ще викаме дюлгери от Унгария да ни демонстрират по какъв начин да редим павета. 
- Ще има ли санкции за компанията?
- Фандъкова ни успокои, че имало планувана санкция от 830 000 лева и тя ще бъде наложена. Но за момента има наложена единствено 100 000 лева глоба по Закона за запазване на културното завещание. Законът планува санкция до 200 000 лева, само че ние ги наказваме единствено със 100 000 лева! Като правист ще кажа, че с цел да наложиш междинна глоба, би трябвало да има извиняващи условия. В случая не виждам такива. Паветата са неповторими, оповестени са за културна полезност и най-важното: те са лимитирани - нито могат да бъдат създадени, нито купени отнякъде. Стигнахме до смехотворната обстановка, общински консултант да указва адресите на 8 вили в кв. " Драгалевци ", в чиито дворове има жълти павета, и предлага да желаяме притежателите на вилите да ни ги продадат, с цел да спасим площад " Народно заседание ".
- Да ги продадат, откакто са били откраднати?!
- Да. Нещата замязяха на гротеска. Истината е, че това е най-големият неуспех на ръководството на Фандъкова. Обяснение има: несъответствуващи публични поръчки, избор на едни и същи несъответствуващи компании. Същата " Трейс " направи ремонта на " Граф Дондуков ", на западната дъга, на сектора на автомагистрала " Тракия ", който непрестанно пропада, и други, за които всички знаем какъв беше отзвукът на обществеността. Да не приказваме, че същата компания направи ремонта и на пътя към Своге, където се случи ужасната злополука с доста убити и ранени. Тези обичани на ГЕРБ компании би трябвало да правят отстъпка крачка обратно и да се даде опция на дребни, може би бутикови, компании, които се отнасят съществено към своите отговорности. Защото става въпрос за неповторими обекти, които може би е по-добре да не се пипат, в случай че не знаеш по какъв начин да ги ремонтираш. 
- А по какъв начин се харчат парите на софиянци?
- Колкото и да наподобява необичайно, на 16 септември приехме касовото отчитане на бюджета за предходната година. Приходите са изпълнени над 100 %, само че разноските, т.е. капиталовата стратегия - едвам на 46%. Това значи, че в случай че си възнамерявал разход от 100 лв., си изхарчил едвам 46 лева Фандъкова не е употребила даже половината от средствата, с цел да усъвършенства средата на живот в столицата. Затова тротоари, улици и булеварди са в това положение. Няма опрощение с КОВИД-ситуацията. От пандемията не пострада единствено строителството. Парите на софиянци не са употребявани по добър метод, даже не знам и къде са. Защо тези средства не са пренасочени за други действия?
Бомба със закъснител цъка в огромните паркове на столицата, където има частни парцели, и в междублоковите пространства, в случай че щете и в дворовете на учебните заведения. За страдание, законът за реституцията на парцелите позволи такива да се връщат на притежателите им даже в Южния парк и в Борисовата градина. По закон СОС би трябвало да ги изкупи в границите на 10 години. Това не беше направено и последва решение на Конституционния съд. Този период отпадна. Сега във всеки миг притежателите им може да си ги изискат. И несъмнено ще се наложи помощта на страната по този проблем. Ще стане по този начин, както се случи със " София ленд парк " - площите бяха дадени за увеселителен парк, а този регион се трансформира в стълпотворение от постройки. Това може да се случи на всички места и не трябва да го позволяваме.
Със съкращения>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР